Ik weet nu hoe je nieuwe energie kunt produceren, ook als er uitval in de keten is - Werken bij Omexom
Medewerkersverhaal

Ik weet nu hoe je nieuwe energie kunt produceren, ook als er uitval in de keten is

Overzicht
Bart van Bergen Afstudeerder Technische Bedrijfskunde

Bart van Bergen is afstudeerstudent Technische Bedrijfskunde. Hij heeft voor Omexom Assen onderzocht hoe de Cosun Beet Company – de voormalige Suiker Unie van het aardgas af zou kunnen, met een bijdrage van hoogspanning. Een actueel thema gezien de nieuwe overheidseisen. Bart kon hier met een adviesrapport een duurzaam alternatief in voorstellen. 

Waarom heb je gekozen voor deze afstudeerstage?

“Ik wilde een onderzoek doen binnen de energietransitie. Op een Open Dag vertelde Omexom mij dat ze een leuk project hadden binnen de New Energy Coalition. Met deze stage kon ik in de praktijk onderzoeken hoe je voldoet aan de vraag van de overheid om van het aardgas af te gaan. Ik weet nu hoe je nieuwe energie kunt produceren, ook als er uitval in de keten is.”

Welke duurzame oplossingen zijn het meest kansrijk?

“Binnen de hoogspanning kon ik naar de elektrificatieroute kijken. Voor de korte termijn is een extra generator installeren in combinatie met de netverzwaring een goede oplossing. Met e-boilers kun je dan dezelfde warmte genereren die je nodig hebt om aardgas te vervangen. Ook wordt er bij de Cosum Beet Company biogas geproduceerd tijdens de productie, wat ze inmiddels circulair hergebruiken.”

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?

“Ik ga nog anderhalf jaar een Hanze Master volgen; European Master in Sustainable Energy en System Management”. Dit sluit goed aan op het afstudeerproject bij Omexom. Ik ga leren hoe je energie groen kunt opwekken en wat je er dan mee kunt doen. Hoe breng je de nieuwe energie in het bestaande net, op regionaal of lokaal niveau? Hoe distribueer je de energie? En wat is er nodig op financieel en legaal gebied? Het financiële plaatje vind ik persoonlijk erg boeiend. Niemand weet namelijk hoeveel de nieuwe projecten kosten. Het lijkt mij waardevol om te leren hoe je de kosten helder in beeld kan brengen en hoe een organisatie deze omlaag kan brengen. Ik zie mijzelf in de toekomst wel als adviseur of onderzoeker te werk gaan, binnen de energietransitie.”

Wat is nou echt typisch Omexom?

“Je krijgt veel vrijheid en wordt nog zelfstandiger. Ook werkte ik dagelijks op locatie samen met andere stagiaires, dat gaf me veel energie. Je motivatie blijft op peil, kunt sparren en een geintje maken. Met de adviseurs kon ik mijn vragen overleggen, iedereen maakt graag tijd voor je vrij. Dat is zeker niet voor elke stage vanzelfsprekend.”

(Foto hieronder: Bart samen met stagiair Dick, tijdens de opening van Omexom Institute)

Wat doe je in je vrije tijd?

“Ik verken graag mijn stad Groningen. Soms lopend, maar meestal op de fiets. Als fietskoerier ken ik inmiddels elke straat en route. Ook ga ik met vrienden op de racefiets graag op pad buiten het Noorden. Je kunt me zien fietsen in heel Europa. Zojuist ben ik terug van een driedaagse 460 kilometer tour door Duitsland. Als de benen moe zijn speel ik graag een spelletje op de Playstation.”

Ook stage lopen bij Omexom?