Deze stage bevestigde voor mij dat ik een goede keus maakte -
Medewerkersverhaal

Deze stage bevestigde voor mij dat ik een goede keus maakte

Overzicht
Jelle Keupers en Rowin Wolting Studenten Elektrotechniek

Jelle Keupers en Rowin Wolting studeren Elektrotechniek aan Hogeschool Windesheim. Voor hun minor Hoogspanning liepen zij 10 weken lang drie dagen in de week stage bij Omexom. Vanuit de behoeft om de scholing meer aan te laten sluiten op de praktijk, ontwikkelden Omexom en Windesheim samen het idee voor een practicum. Jelle en Rowin werkten aan het startpunt van het practicum.  Het ontwerp voor de vervanging van een meettransformator in het opleidingsveld van Omexom Institute.

Waarom koos je voor Omexom?

Jelle: “Zo’n minor opdracht moet je eigenlijk zien als een snuffelstage. Je krijgt 10 weken voor een opdracht, dat is maar een beperkte tijd. Het doel is vooral om te ontdekken hoe het werkt in een bedrijf en of de specialisatie je ligt.”

Rowin: “Met de opleiding bezochten we eerder Omexom Institute in Assen. Dat was een toffe kennismaking met Omexom. Samen een practicum ontwikkelen, leek ons heel interessant. Uiteindelijk is de opdracht aangepast, want het oorspronkelijke idee bleek te groot voor de beperkte stageperiode.”

Wat hield de opdracht in?

Rowin: “We maakten een ontwerp voor het vervangen van de meettransformator in het veld van Omexom Institute. Om toekomstige uitbreidingen mogelijk te maken, bouwden we het bestaande lijnveld om naar een RNB transformatorveld.”

Jelle: “Omdat de toegepaste meettransformatoren heel verschillend zijn, is het geen kwestie van de ene weghalen en de andere neerzetten. Het verschil in opbouw van zowel de stroomkernen als de spanningswikkelingen heeft gevolgen voor de achterliggende installatie. Dat hele proces brachten we in kaart. Dat betekent het maken van een werkpakket bestaande uit demontage- en montagetekeningen, berekeningen en alle bijbehorende documenten.”

Hoe verliep dat?

Jelle: “Tijdens de minor Hoogspanning leer je over de geschiedenis van hoogspanning, hoe een station in elkaar zit, welke componenten daarbij horen en de achterliggende wiskunde. Maar niet hoe je een goede engineeringsstudie maakt. Het onderwerp hoogspanning is zo specifiek, dat leer je in de praktijk.”

Rowin: “Toen we die tekeningen van de testopstelling voor het eerst zagen, herkenden we de componenten. Verder zag alles er behoorlijk anders uit dan we kenden van school. Daar moesten we eerst goed induiken.

Jelle: “Vervolgens vervingen we theoretisch gezien de transformator.”

Rowin: “Voordat je een ontwerp in bedrijf stelt, test je het in de praktijk. Wij deden dat bij Omexom Institute in Assen.”

Wat gaf je de meeste energie?

Rowin: “Ik vond het allemaal leuk en interessant. Werken aan de schema’s, samen sparren en met elkaar tot nieuwe ideeën komen. In een echte werksetting gaat dat veel natuurlijker! Ik werd vooral heel enthousiast van de meetdag in Omexom Institute. Als je daar voor het eerst staat en je ziet die metingen eruit komen en het klopt….ja dat is wel heel cool.”

Jelle: “Ja, die dag was heel interessant! Ik kan de schema’s die we maken natuurlijk lezen. Maar in het instituut mochten we overal aanzitten en alles zelf uitzoeken en aansluiten. Doordat ik zag hoe ons ontwerp praktisch werkt, viel het kwartje daar pas echt.”

 

Hoe vond je het bij Omexom?

Rowin: “Ik zou het iedereen aanraden. Je leert zoveel! De werkomgeving was sowieso anders dan op school. Ik kon doorwerken en echt lekker focussen. Tegelijkertijd was de sfeer heel goed en gezellig.”

Jelle: “Ja klopt, het is echt 8 uur productief bezig zijn. Het gaat er heel gestructureerd aan toe. Wat me vooral opviel, is dat iedereen heel open en behulpzaam is. Vragen stellen is geen probleem, sterker nog ik kreeg de indruk dat ze dat eigenlijk wel leuk vinden.”

Rowin: “Voor mij persoonlijk is het grootste leerpunt misschien wel dat ik vaker hulp kan en mag vragen. Dat inzicht heb ik vooral te danken aan Hendri Bekedam. Als stagebegeleider zat hij wekelijks met ons samen en gaf hij constructieve feedback op onze plannen, de voortgang en dus ook op onze soft skills.”

Hoe zie je de toekomst?

Rowin: “Techniek vind ik al mijn hele leven leuk. Dat wist ik. Ooit kreeg ik van mijn tante een technieksetje cadeau. Een testplaatje, waarop je lampjes kon aansluiten. Daar knutselde ik eindeloos mee. Dus koos ik voor een technische hbo opleiding. Op school merk ik dat ik meteen enthousiast word als het minder gaat over wiskunde en meer over de installatie of bij practica. Deze stage bevestigde voor mij dat ik een goede keus maakte. Sterker nog, toen we aan het meten waren bij Omexom Institute dacht ik; dit wil ik! Een combinatie van ontwerp en uitvoering. Stefan Nieuwenhuis, specialist bij Omexom, begeleidde ons tijdens de metingen bij Omexom Institute. Hij is onder andere verantwoordelijk voor eindcontroles van aangepaste installaties. Dat lijkt me een perfecte baan! Voor een volgende stage wil ik me verdiepen in andere delen van hoogspanning en distributie. Bijvoorbeeld bij een netbeheerder of in de HVDC.”

Jelle: “Ik kwam erachter dat ik echt een combi zoek van praktijk en theorie. Offshore trekt me heel erg, ik denk dat ik daar ook praktischer aan de slag kan. Bij Omexom in Assen werken ze aan het ontwikkelen van offshore activiteiten begrijp ik. Dus een vervolgstage bij Omexom zou zomaar kunnen.”