“Plezier op het werk, bepaalt je resultaat als team” - Werken bij Omexom

“Plezier op het werk, bepaalt je resultaat als team”

Overzicht

Het grootste deel van je dag besteed je aan werken. Ja, laat die nog maar eens tot je doordringen. Hoe fijn is het dan als je het naar je zin hebt met je collega’s? Bij Omexom zit dat helemaal goed. Veel collega’s trekken vanzelf samen op. En een enthousiaste groep collega’s organiseert geregeld een leuke activiteit. Gesponsord door de Business Unit. Hilbrand Brands, Business Unit Manager, vindt dat niet meer dan logisch. “Ik geloof er in dat plezier hebben met je collega’s in een fijne sfeer betrokkenheid en bevlogenheid geeft. Dat bepaalt uiteindelijk je resultaat als team.” Afgelopen maanden stonden karten, mountainbiken én een ‘Game Night’ op het programma.

Ideeën komen van collega’s

Hilbrand Brands: “Onze feestcommissie regelt op een aantal momenten een leuke activiteit. Wat dat is bepalen ze met de groep. Denk aan een BBQ, een avondje karten en een kerstborrel. Daarnaast zijn er collega’s die op individuele basis activiteiten voor de hele business unit regelen. Dat vind ik echt gaaf! Het is zeker geen verplichting om mee te doen. Uiteindelijk gaat het om waar een ieder zich fijn bij voelt. Omdat we nogal een zittend beroep hebben, zetten we vaak in op sportiviteit en vitaliteit. We moeten vooral gezond blijven en plezier hebben.”

Samen is het leuker

Henk Veurman, Lead Engineer en fervent mountainbiker zit niet in de feestcommissie. Toch organiseert hij elk jaar een mountainbike activiteit. “Ik pak sowieso elk weekend de fiets. Maar samen is het leuker. Het is het totaal plaatje dat een toertochtje met collega’s zo leuk maakt. Een sportieve activiteit die start en eindigt met gezelligheid. Stiekem hoop ik collega’s aan te steken met het mountainbikevirus. Het is in al die jaren meer dan eens gebeurd dat een collega na een toertocht een mountainbike kocht, vertelt Henk trots.

Koffie, mountainbiken, lunchen

Dit jaar organiseerde Henk een toch op de Havelterberg, een gebied dat hij op zijn duimpje kent. “Drie kwartier dwars door de bossen en ik ben er. Het is een prachtige gebied, vol natuur en historie met geweldige fiets- en wandelpaden. Extra leuk om die mooie achtertuin met collega’s te delen, vindt hij. Een mountainbike rit start je natuurlijk met koffie en taart. Vervolgens sloof je flink uit en dan eet je een met recht verdiende lunch. Het mooie is bij Omexom is, je mag zelf initiatief tonen. Dat wordt omarmd én enorm goed gefaciliteerd. Dat maakt het organiseren een plezier.”

Sportief weekend

Henk regelt al sinds 2013 geregeld een mountainbikerit voor zijn collega’s. De mooiste herinneringen heeft hij aan het weekend dat hij vorig jaar samen met de feestcommissie in Arnhem organiseerde. “We wilden eens een nachtje weg, en zaten met zijn allen in een soort jeugdherberg. Ook collega’s die kwamen om te wandelen sloten aan. Dat was wel echt een mooi festijn!

 

Fanatieke gamers

Yannick Jakobs, Projectleider en gamefan, was een van de deelnemers van Game Night. Dit jaar waren er een Mario Kart en een FIFA competitie. Yannick: “Game Night heeft altijd flink wat animo. Veel van onze collega’s zijn net als ik fanatieke gamers. Game Night komt daarom elk jaar terug. Dit jaar waren er 30 deelnemers. Gigantisch, het lijkt wel of de opkomst elk jaar groeit.”

Laagdrempelig en spontaan

In de kantine stond een FIFA set up. En de twee nabijgelegen vergaderzalen waren omgetoverd tot ‘Vinci-Veste’ en ‘Circuit Brandvoort’ circuit. De laatste met een knipoog naar de naam van de  business unit manager. Yannick: “Er zijn genoeg collega’s met consoles, dus geen probleem om dat in te richten. Op de grote schermen speelden we met vier man tegelijk Mario Kart, of 1-tegen-1 FIFA.  De overige deelnemers kunnen lekker mee kijken, met een biertje in de hand. Het is een laagdrempelige, spontane activiteit. We zetten een datum vast en de rest regelt zich wel. Dit jaar verzorgde de organisatie er ook een heerlijk buffet bij!”

Even niet zo serieus

“Je zit de hele dag met elkaar op kantoor. Dan is het ook leuk om gewoon iets gezelligs te doen. Zoals een computerspelletje. Op de avond zelf speel je af en toe een rondje en verder heb je het gewoon gezellig met elkaar. Even niet zo serieus. Zo praat je eens over ander dingen dan het werk. Dat is gewoon fijn en maakt contact over andere dingen een stuk makkelijker. In de pauzes  spelen we ook geregeld een potje tafeltennis of tafelvoetbal. Ik hou er van.”

Niet eens laatste

Lisa Slot, Medewerker Projectadministratie, is dat helemaal met hem eens; Het gaat vooral om samenzijn. Dat je elkaar buiten het werk om spreekt en ziet in een losse sfeer. Dat heeft zoveel meerwaarde. Alleen al voor het extra plezier dat het oplevert tijdens werktijd. Onze business unit is opgedeeld in teams. Normaalgesproken spreek je lang niet iedereen. Juist dat vind ik heel leuk aan de activiteiten, dan spreek je al je collega’s. Ik deed mee aan de Mario Kart competitie, maar had nog nooit een switch console in handen gehad. Toen ik eenmaal door had hoe het werkte, werd ik flink fanatiek. Ik eindigde niet eens als laatste!

Verheugen op het zomerfeest

Lisa zit ook in de feestcommissie; W”e proberen iedere keer weer iets leuks van te maken door activiteiten te organiseren die iedereen aanspreken. Het is extra leuk dat er ook collega’s zijn die zelf initiatief nemen om specifieke activiteiten te organiseren. Dan kun je meer op specifieke behoeften in spelen. Lachend refereert Lisa aan het feestweekend dat ook voor haar een hoogtepunt was. In de eerste instantie bedoelt als mountainbike weekend. “Maar mountainbiken is niet voor iedereen. Dus hebben we er ook een wielrentocht en wandelingen bij georganiseerd. Dat was echt mooi! Ik kijk ook altijd uit naar het eindejaarsfeest! Omdat ik midden in de financiële afsluitingen zit kan ik daar niet bij helpen. Maar ik verheug me nu al op het organiseren van het zomerfeest”

Balans tussen presteren en ontspannen

Hilbrand: “We gaan graag op pad. Maar ons kantoor leent zich ook uitstekend voor een fijne sfeer en een goede balans tussen presteren en ontspaning. In alle ruimtes zijn plekken ingericht om elkaar informeel te ontmoeten. Dat vinden we erg belangrijk. Ik geloof er in dat plezier hebben op het werk en een fijne sfeer bepalend is voor hoe je je voelt op je werk en thuis. Samen leuke activiteiten ondernemen, zorgt ervoor dat je elkaar beter leert kennen. Vooral op niet-werk gerelateerde onderwerpen. Dat helpt de sociale cohesie. Dat is uiteindelijk het belangrijkste ingrediënt voor het resultaat dat je als team onder aan de streep neerzet.”